Expedit

Expedit

Mobil og let betjent robot nedbragte andelen af EGA

En høj grad af fleksibilitet og brugervenlighed har gjort robotteknologi til en effektiv medspiller hos Expedit i Hadsten. FH Automation har leveret en flytbar robot, der styres af software, som ikke kræver specialiseret viden at betjene.

Ledere i små og mellemstore virksomheder er ofte skeptiske, når snakken falder på industrirobotter. Teknologien forbindes med produktion af enorme mængder af samme emne og kostbar, specialiseret arbejdskraft. 

Begge typer skepsis har FH Automation udfordret hos Expedit i Hadsten. Virksomheden producerer butiksinventar til detailhandelen, og andelen af ensidigt gentaget arbejde (EGA) på fabrikken gør potentialet i robotteknologi indlysende. Imidlertid kunne produktionsmængderne på enkelte emner ikke forsvare den konstante produktion, rentabiliteten i en robotinvestering som regel kræver. Men hvis man kunne flytte robotten mellem to arbejdsstationer, så den var i stand til at udføre forskellige opgaver, var det en anden sag.

Mobil robotløsning

FH Automation udviklede en robotløsning, der kunne flyttes mellem en kantpresse og en trådbukker i produktionslokalerne. Nogle dage har fabrikken brug for at opbygge lagerbeholdningen af særlige emner fra trådbukkeren, mens det andre dage er produkter fra kantpressen, der er efterspørgsel på. 

- Det er ensidigt gentaget arbejde, så det vakte glæde blandt medarbejderne, da robotten kom. Robotter giver god mening, når de kan mindske menneskelig nedslidning og holde arbejdsopgaver i landet, der ellers var røget til udlandet, siger salgsdirektør hos FH Automation, Leif Rasmussen. 

Robotten kan afmonteres med fire bolte i gulvet, flyttes med en palleløfter og genmonteres på den nye arbejdsstation i løbet af få minutter. Multikablet tilsluttes i siden, og så er enheden klar til brug igen.

Simpel robotprogrammering

Efter flytningen af robotten kan operatøren hurtigt og enkelt indstille softwaren til at udføre de nye opgaver, så robotten inden for fem minutter kan være klar igen.

- Programmering af en robot til nye opgaver var førhen noget, der kunne tage mange timer eller dage. Men vi har udviklet et interface, der er langt mere intuitivt opbygget, siger salgsingeniør Casper Rørvig Madsen fra FH Automation.

Det særlige interface kaldes SimRo for ”Simpel Robotprogrammering”, og det gør virksomheden langt mere selvstændig i den daglige brug af robotteknologi. Virksomheden slipper også for besværet med at uddanne medarbejdere til specialviden.

- Robotter er fleksible, men ofte har man udviklet en software, der begrænser anvendelsen. Så skal virksomheden kontakte leverandøren, når der skal laves justeringer, eller de skal selv uddanne specialister, siger Casper Rørvig.

Fleksibilitet giver rentabilitet

Det besvær er man fri for hos Expedit, hvor operatøren med hjælp fra SimRo ukompliceret kan justere robotten til nye bukke- eller pick & place-opgaver på ganske kort tid.

- Fleksibiliteten øger rentabiliteten, fordi jo flere funktioner, robotten kan udføre, desto hurtigere er investeringen tjent hjem igen. Det er derfor, vi videreudviklede på softwaren, så den også kan bruges i en trådbukker. Vi kan altid udvikle en individuelt tilpasset løsning, siger Casper Rørvig Madsen.  

Du kan læse mere om SimRo her.