Guldborgssund

Guldborgssund

Visualisering og samling af flere IGSS Scada systemer til et.

FH Automation udviklede nyt SCADA-system for Guldborgsund Forsyning, så bl.a. 11 rensningsanlæg kunne betjenes fra én brugerflade. Siden har virksomheden også lavet energirigtig software til biologidelen af det store rensningsanlæg i Nykøbing F.

Horsensvirksomheden FH Automation A/S, der både producerer eltavler, reparerer elmotorer, udvikler software, procesautomation og robotteknologi til industrien, valgte at opgradere på softwaredelen, da de etablerede sig med en satellitafdeling i Ringsted. Afdelingen arbejder i modsætning til hovedkvarteret i Horsens kun med softwareudvikling. Det er software til PLC-styring, SCADA-systemer og anden procesautomation eller -visualisering, der er afdelingens spidskompetence.

Fra Tre til ét

Specialiseringen har for alvor givet pote nu, hvor virksomheden har leveret flere systemer til Guldborgsund Forsyning på Falster. Guldborgsund Forsyning leverer drikkevand og behandler spildevand fra mere end 30.000 husstande og omsætter årligt for en kvart milliard kroner på vand, spildevand og varme. Så det er en af de store spillere på området, FH Automation har indledt et samarbejde med. Forsyningsvirksomheden er skabt af flere sammenlægninger gennem tiden, og det bar deres informationsveje igennem systemerne præg af.   

- De havde oprindelig 3 individuelle systemer, der håndterede processerne fra 11 rensningsanlæg, et system til de 400 pumpestationer på det næsten 2000 km lange ledningsnet. Samt et system til vandforsyning i Nykøbing, Sakskøbing, Nysted og Stubbekøbing. De skulle alle opdateres til nyeste version og lægges på en samlede 64 bits visuel platform som dog stadig skulle deles i 3 områder, Vand, Transport og Renseanlæg. Så vi begyndte med at afdække hele deres informationsnetværk og beskrive fælles standarder for alle processer, siger Michael Damm Jensen, der er programmør og daglig leder af FH Automation i Ringsted. 

Kortlægning

Der var en del overraskelser undervejs i et netværk, der bar præg af mange års knopskydninger og nødløsninger. 

- Informationer fra nogle vakuumpumper kom til vores overraskelse ind til serveren via modem som var sat op uden på et renseanlæg. Det var ikke beskrevet nogen steder. Men det er den slags, der sker, når et system udbygges gradvist over en lang årrække; der træffes nogle beslutninger, som løser opgaven men samtidig gør systemet kringlet og uoverskueligt, siger Michael Damm Jensen.  

FH Automation udviklede et IGSS-baseret SCADA-system (Supervisory Control and Data Acquisition), hvor tre servere danner et samlet overblik over processerne indenfor henholdsvis spildevand, drikkevand og transport (pumpestyring) i Guldborgsund Forsyning.