Stryhns Palletering

Stryhns Palletering

Robotter hjalp presset palleteringsanlæg

Hos Stryhns i Roskilde kunne palleteringsanlægget ikke følge med en forøget produktivitet. Med hjælp fra robotteknologi fra FH Automation effektiviserede man anlægget i stedet for at skifte det ud.

Leverpostejproducenten Stryhns i Roskilde har fornyet det meste af fabrikken og forøget produktionskapaciteten. Det skabte udfordringer for pakningen af pallerne, hvor to store industrirobotter hidtil havde håndteret de transportklare papkasser med postejer. Robotterne, der er placeret ved to identiske linjer, tog en række kasser af gangen fra transportbåndet og satte dem over på pallerne. Tre rækker på langs og to på tværs gav et lag, før robotten kunne fortsætte med næste lag.

Men med fem processer pr. lag kunne robotterne ikke altid følge med, og transportbåndene sandede undertiden til med færdige kasser.

Ny robot laver pallemønstret

I stedet for at investere mange millioner i et helt nyt palleteringsanlæg bad man FH Automation om at designe en specialløsning. 

Løsningen blev en lille industrirobot, der tager to kasser af gangen, placerer dem på et bord og skaber hele pallemønstret, før den eksisterende robot tager hele laget og sætter det over på pallen i én arbejdsgang. Før robotløsningen blev en realitet, undersøgte FH Automation andre, mere traditionelle muligheder.

- Traditionelt vil man konstruere et palleteringsanlæg sådan, at kasserne kommer ind på en plade til et stop, hvorefter den skubbes på plads i pallemønstret. Det er en masse mekaniske og pneumatiske systemer, der skal fungere sammen, hvilket man ikke vurderede, ville være en optimal løsning. Men robotteknologien er jo langt mere fleksibel, siger Leif Rasmussen, salgsdirektør i FH Automation.

Enkle og let betjente løsninger

FH Automation har også stået for konstruktionen af transportlinjen fra pakkeanlægget og frem til pallerne, men der er tale om udpræget genbrug og ret enkle løsninger. De fleste rullebaner på transportlinjen er genbrugt fra det tidligere anlæg og blot genmonteret, så kasserne ledes hen, hvor robotterne kan håndtere dem.

- Vi har egentlig bare monteret vores to robotter med simple vakuumgribere, som styres gennem softwaren. Programmet er receptstyret og kontrolleres gennem et Excel-regneark, så robotten kan genkende kasser af varierende dimensioner og ved, hvor de skal placeres i pallemønstret, så mønstret passer, siger Casper Rørvig Madsen.

Med den enkle styring kan kasser med nye dimensioner på under 30 minutter lægges ind i systemet, så man undgår lange og besværende driftstop.  

Specialdesignet løsning, der passer ind 

Projektet hos Stryhns er et godt eksempel på to af FH Automations klare styrker: Virksomheden har designet en særlig løsning til et særligt behov, og man har samtidig udviklet et interface, der sikrer problemfri kommunikation mellem nye og ældre PLC- og robotsystemer.

- Vores robotter har en styring, den nye transportlinje fra pakkeområdet har en styring, som vi har lavet, og det gamle pallesystem og de gamle robotter er styret af hver deres PLC-system. Så har vi lavet et interface, der sikrer, at de fire forskellige systemer kan kommunikere med hinanden, siger Casper Rørvig Madsen.

De to robotter fra FH Automation har forlænget levetiden for palleteringsanlægget hos Stryhns ganske betragteligt. I øjeblikket har de nye robotter løst palleteringsudfordringerne uden at udnytte eget potentiale fuldt ud. Når behovet opstår, kan robotterne arbejde endnu hurtigere, så palleteringsanlægget fint kan følge med under eventuelle spidsbelastninger.